babysokjes: De juist maat voor jouw kleintje

Het kopen van babysokjes is eenvoudig wanneer je weet welke maat je kleintje nodig heeft. Babysokjes moeten los zitten maar niet te los, zodat ze niet afzakken. Zorg ervoor dat de sokken niet te klein zijn. In het eerste levensjaar van je baby zijn er ongeveer 4 verschillende maten nodig.

Welke maat sokjes voor pasgeboren baby?

Na de geboorte heeft de meeste baby’s maat 50. Na een maand is je baby waarschijnlijk uit deze maat gegroeid en heb je maat 56 nodig. Als je een cadeau voor een pasgeborene zoekt, is het aan te raden kleding in maat 56 of 62 te geven. De baby zal snel in deze maten groeien. Rompertjes en shirts met een wikkel zijn handig in deze periode, omdat je ze niet over het hoofdje van de baby hoeft te trekken.

Welke sokjes voor snel groeiende babyvoetjes?

De voetjes van baby’s groeien snel, waardoor ze snel uit hun schoentjes groeien. Gelukkig groeien babysokjes langzamer, dus ze kunnen langer gedragen worden. Gemiddeld groeien babyvoetjes elke 2-3 maanden één schoenmaat tot de leeftijd van 2 jaar.

Babysokjes voor pasgeborenen

In het eerste jaar zijn sokkenmaat en leeftijd niet zo nauwkeurig. Goed passende sokjes zijn pas belangrijk wanneer je baby begint te lopen. Bij leggings en maillots wordt meestal de maat in centimeters aangegeven, zoals bij andere babykleding. Een voldragen pasgeborene heeft meestal kledingmaat 50 en voetmaat 10, 11 of 12. De sokjes hebben meestal de maataanduiding 0-3 maanden of zelfs 0-6 maanden.

Sokjes voor 3 maanden

Bij 3 maanden heeft je baby waarschijnlijk kledingmaat 62 en voetmaat 13, 14 of 15. Meet de voetjes op om zeker te zijn van de juiste maat sokjes. Maat 13 is 7,9 cm, maat 14 is 8,5 cm en maat 15 is 9,1 cm. Let er ook op dat de sokjes niet makkelijk uit te trekken zijn. Kinderen kunnen al snel met hun voetjes spelen en als de sokjes geen stevig elastiek of antisliprandje hebben, raken ze snel kwijt.

Sokjes voor 6 maanden

Bij 6 maanden hebben baby’s meestal kledingmaat 74 en voetmaat 16, 17 of 18. Je kunt sokjes kopen in een van deze maten of in maat 6-12 maanden. Maat 16 komt overeen met een voetje van 9,7 cm, maat 17 is 10,3 cm en maat 18 is 11,0 cm. Voor extra warmte kun je babyslofjes over de sokjes aantrekken als het buiten koud is.

Sokjes voor 1 jaar

Vanaf ongeveer 7 maanden kan je baby zichzelf optrekken aan een stoel of tafel. Met 10 maanden kan je baby zelfstandig blijven staan. Om je baby te helpen bij de ontwikkeling van de motoriek, zijn sokjes met antislipfiguren aan de onderkant handig. Kinderen van 1 jaar hebben meestal kledingmaat 80/86 en voetmaat 19, 20 of 21. Meet de voeten van je kindje op om de juiste maat te bepalen. Maat 19 is 11,6 cm, maat 20 is 12,3 cm en maat 21 is 13,0 cm.


Categories:

Tags: